banner

Јесте ли уморни од обавезна за промену лозинке? Да ли вам је тешко пратити лозинке? Па, Мицрософт се слаже да тренд обавезне промене лозинке постаје стар и предлаже да то нестане. Срећом, двофакторна аутентификација или 2ФА апликације које нуде Гоогле Аутхентицатор, Аутхи и Мицрософт Аутхентицатор спремају дан.

Изненађујуће је да многи људи и даље доносе лоше одлуке о лозинки, посебно када користе 2ФА мислећи да је то беспријекорно. Када користите 2ФА апликацију за скенирање баркода, увек запишите резервне кодове негде на сигурном, по могућности ван мреже. Прављење снимка КР кода и његово чување у шифрованом трезору такође делује, мада је и мање безбедан јер је и даље доступан на мрежи.

Слушалице од 16 ома у односу на 32 ома

Сада, да видимо како се Аутхи упоређује са Мицрософт Аутхентицатор-ом и коју 2ФА апликацију треба да користите.Гет Аутхи

Набавите Мицрософт Аутхентицатор

1. Креирање налога

Када први пут отворите Аутхи, апликација ће од вас тражити да отворите налог користећи свој мобилни број. То значи да ваш телефон мора имати активну СИМ картицу. У случају да нисте свјесни, замјена СИМ-а је уобичајена техника крађе идентитета у којој ће хакер издати нову СИМ картицу с вашим бројем, а затим је користити за генерисање ОТП-ова (једнократна лозинка). Аутхи има решење за оно о чему ћемо говорити у безбедносној тачки доле.

Аутхи користи шарени изглед где је лако пронаћи своје 2ФА кодове јер сваки унос користи логотип одговарајуће услуге. Гоогле Аутентификатор их никада не синхронизује, што отежава проналажење 2ФА кода у мору текста и бројева.

Мицрософт Аутхентицатор користи сличан изглед где се логотипи синхронизују што олакшава проналажење 2ФА кода одговарајућих услуга.

За разлику од Аутхи-ја, можете га користити без стварања налога. Међутим, можете га користити са својим Мицрософт налогом, али то није обавезно.

Скенирање КР кодова у обе апликације је једноставно и брзо. Само додирните икону '+' и усмјерите задњу камеру према КР коду.

Такође на Гуидинг Тецх

Зашто и како омогућити 2ФА у Фирефоку

Опширније

2. Прављење резервних копија

Аутхи омогућава корисницима да праве резервне копије својих кодова уколико изгубе паметне телефоне. Ове сигурносне копије су шифроване на вашем уређају, а затим су смештене у облаку на Аутхи серверима, чији је власник Твилио. Ове резервне копије се затим могу вратити на други мобилни уређај користећи исти телефонски број с активном СИМ картицом.

Међутим, за декриптирање синхронизованих кључева требаћете да унесете резервну лозинку. На тај начин, хакер може имати приступ вашем броју помоћу СИМ свап трика, али ви и даље поседујете резервну лозинку. Дакле, врло је важно да резервну лозинку држите негде на сигурном, по могућности ван мреже и да је никада не делите са било ким.

Мицрософт Аутхентицатор функционише слично. За сада је могућност сигурносног копирања 2ФА кода доступна само за кориснике иОС-а. Мицрософт још није објавио ништа за Андроид, али надам се. За узимање сигурносне копије 2ФА кодова, требаће вам Мицрософт налог.

За почетак, идите на Поставке на вашем иПхоне-у и додирните сигурносну копију иЦлоуд-а. Интерфејс ће од вас тражити да унесете детаље вашег Мицрософт налога. Резервне копије су шифроване и чуване у иЦлоуд-у, а за верификацију се користи ваш Мицрософт налог. Такође би требало да користите 2ФА и за свој Мицрософт налог.

Како да се пријавим на свој Мицрософт налог? Зато увек требате записати једнократне резервне кодове ван мреже у време скенирања КР кодова на свим веб локацијама. Чувам дневник и архивску оловку Сакура која је водоотпорна, отпорна на изблиједјивање и хемијска својства. Па, ја сам параноичан када је у питању моја сигурност која нас доводи до сљедеће тачке.

3. Безбедност

Раније смо разговарали о томе како коришћење мобилног броја за регистрацију налога код Аутхи може бити опасно. Да би решио овај проблем, Аутхи је увео опцију која се зове Аллов мулти-девице. Аутхи можете инсталирати на 2. или 3. уређај само када је омогућен. Дакле, обавезно онемогућите ту опцију након што завршите подешавање рачуна и скенирање КР кодова.

Чак и ако хакер користи СИМ свап трик, неће моћи да инсталира Аутхи на свој уређај јер је то онемогућено. На истом екрану можете видети списак регистрованих уређаја.

У случају Мицрософт Аутхентицатор-а, нема потребе да користите СИМ, а ако одлучите да користите свој Мицрософт налог, резервне копије се смештају у иЦлоуд. То значи да ће хакеру требати приступити оба ова налога прије него што може украсти 2ФА код. Обавезно осигурајте и свој Аппле налог.

И Аутхи и Мицрософт Аутхентицатор омогућавају закључавање апликација користећи четвороцифрени ПИН и скенер отиска прста. 2ФА шифре никада не напуштају ваш уређај осим ако то желите, а шифрирају се на уређају пре него што их преузмете.

Такође на Гуидинг Тецх

5 најбољих двофакторних апликација за аутентификацију за иПхоне и Андроид

Опширније

4. Остале карактеристике

Мицрософт Аутхентицатор такође ради са Мицрософт-овим пословним решењем. Дакле, сада можете да користите апликацију за примање пусх притиска обавештења за одобравање пријаве - нема потребе да уносите ни код. Обавештење о притиску једним притиском такође ради са личним рачунима.

калкулатор уноса кофеина

Обе 2ФА апликације могу да генеришу кодове ван мреже и без приступа интернетској вези након што су кодови скенирани и сачувани на уређај.

5. Цене и платформе

Аутхи и Мицрософт Аутхентицатор су бесплатни и долазе без икаквих огласа. Аутхи подржава Андроид, иОС, Виндовс, мацОС и Цхроме прегледач. Мицрософт Аутхентицатор подржава и мобилне платформе и Виндовс 10, али мацОС и прегледаче оставља изван комбинације.

Тво је компанија

Аутхи има бољи кориснички интерфејс и подржава више платформи, али Мицрософт Аутхентицатор ионако покрива најважније. Ако сте Мицрософт корисник или запослени са административним приступом, Мицрософт Аутхентицатор има више смисла за вас.

Аутхи сигурносне копије раде и на Андроиду, што је плус за кориснике Андроид паметних телефона. Корисник може случајно заборавити да пребаци опцију за више уређаја и тада ће хакеру бити лакше да украде кодове из компаније Аутхи. Иако није у потпуности Аутхи крив, ипак постоји ризик. Мицрософт Аутентификатор уклања то из једнаџбе.

Следеће: Тражите још 2ФА апликација за Виндовс 10? Кликните на доњу везу да бисте сазнали.