banner

Када отворите веб локацију, да ли примећујете икону катанца на предњој страни адресне траке? Поред тога могли бисте прочитати УРЛ веб локације почевши од ХТТП или ХТТПС - то су протоколи. Па, Гоогле Цхроме удвостручује на веб локацијама које у свом УРЛ-у садрже само ХТТП и означава их да нису безбедни од јула 2018. Зашто је Гоогле изненада подузео тако екстремни корак?

Па, Гоогле верује да корисници интернета треба да очекују да је веб подразумевано безбедан. Чекај, чекај. Сигурно се питате шта везе ХТТП или ХТТПС имају са сигурношћу? Па, додатни С на крају ХТТП-а прави свет.

У овом ћете водичу научити шта ова два појма значе, како се разликују један од другог и најважније, зашто бисте се о томе требали бринути.тест виндовс 7

Почнимо.

1. Шта је ХТТП

ХТТП означава Хипер Тект Трансфер Протоцол који дефинише и регулише правила за пренос информација или пакета података преко Ворлд Виде Веб-а (ВВВ). Једноставније речено, размена података се одвија између сервера који угошћује информације о веб локацији и прегледача који захтева те податке. Тако можете видети и комуницирати са веб страницом. И даље са мном? Хладан.

Ти подаци се називају хипер текст на техничком језику. Отуда и назив. Иако су доступни и други протоколи, ХТТП је најједноставнији и најчешће кориштен протокол за пренос података. Златни стандард, ако хоћете.

У ХТТП формату подаци се преносе у обичном тексту, што олакшава читање, али и пресретање и хакирање.

Забава чињеница: Тим Бернерс-Лее написао је први веб клијент и сервер 1990. године. Широко сматран оцем интернета, написао је и ХТТП протокол.

2. Шта је ХТТПС

У ХТТПС-у, 'С' означава Сигурно. То значи да је ваша веза са сервером одређеног веб локације сигурна и тешко је прескакати своју активност. Ваљда знате шта то значи? Са порастом броја цибер-злочина, у различитим облицима и облицима, појавила се потреба за сигурнијим начином преноса података путем веба.

Криптографски протоколи попут ТЛС (Транспорт Лаиер Сецурити) и ССЛ (Сецуре Соцкетс Лаиер) развијени су да би се превазишла ограничења ХТТП-а. Ови протоколи се користе да би били сигурни да су подаци шифровани пре него што су пренесени. Данас је ТЛС застарео у корист ССЛ-а.

Оба протокола су намијењена заштити приватности корисника и одржавању интегритета података док се преносе између сервера и прегледача који то захтијевају.

Такође на Гуидинг Тецх

Напредак ка убијању ХТТП-а и помицање ка сигурнијим ХТТПС

Опширније

3. Разлике

Ево неколико објективних разлика између два протокола:

  • ХТТПС има С у УРЛ-у.
  • ХТТПС је сигурнији од ХТТП-а.
  • ХТТПС захтева сертификат, обично ССЛ.
  • ХТТПС користи шифровање, а ХТТП не.
  • ХТТПС користи број порта 443, док ХТТП користи 80.
  • ХТТПС ће вас заштитити од напада човека у средини. (Па, углавном ако хакер није лукав.)

4. Зашто би вас требало бринути

Узмимо пример. Рецимо, купујете на Амазону за предстојећу празничну сезону. Знам да још увек има времена, али неки воле да планирају унапред. У сваком случају, изабрали сте предмет и наставите са наплатом. Амазон ће сада користити ХТТПС у прегледачу током процеса наплате. Зашто?

Да бисте били сигурни да хакери не пресрећу ваше финансијске податке попут кредитне картице и банковних података. Прије преношења тих података они ће се шифрирати и сигурно проћи кроз потребну рунду провјера.

цоол прибор за сто

Па како бисте проверили да ли је веб локација безбедна или не? Потражите икону катанца крајње лево у адресној траци прегледача. Кликните на њега да бисте потражили више детаља као што су сачувани колачићи, добављач ССЛ сертификата и остале информације у вези са дозволама. Идите даље, испробајте га с наше странице - хттпс://ввв.гуидингтецх.цом.

Већина прегледача, укључујући Гоогле Цхроме, означиће веб локацију „није безбедно“ у адресној траци ако прегледач не може да нађе ССЛ сертификат. То олакшава корисницима да знају да ли или не треба веровати наведеној локацији.

Сада када знате разлику, увек проверите адресну траку за икону катанца пре него што унесете било које осетљиве информације на веб локацију.

Чак и ако не уносите осетљиве податке, не испуњавате ниједан образац, ипак је кључно да проверите безбедност веб локације. То је зато што данас хакери користе паметније методе да би убризгали код у ваш претраживач, инсталирали програме језиво и поставили пратиоце за скупне податке о понашању и обрасцима корисника.

Као корисник, увек проверите да ли је веб локација заштићена и има ли ССЛ сертификат ако планирате да купите нешто или унесете било какве финансијске податке.

Такође на Гуидинг Тецх

Топ 5 додатака за Цхроме који чине прегледавање веба сигурнијим

Опширније

5. Пут испред

Слиједом корака Гоогле Цхроме-а, други прегледачи засновани на Цхромиум Пројекту такође полако усвајају методологију за означавање ХТТП протокола на веб локацијама као 'није сигуран'. На неки начин, Гоогле има циљ да представи пример са Цхроме-ом.

Будући да већина људи користи Гоогле претрагу, као и Цхроме, као задани прегледач, импликације ће бити далеко и широке. Гоогле је идеју прво делио на конференцији Цхроме програмера и од тада се коренио.

Програмери који раде на Гоогле-у написали су детаљни пост о важности и предностима сигурности веба. Препоручујем вам да то једном прођете.

Гоогле-ов извештај о транспарентности показује да се веб шифрирање путем Интернета, па чак и унутар различитих Гоогле производа, постепено повећава током година. Али то такође показује да има још дуг пут.

ХТТПС је будућност веба, и с правом је тако.

уклањање мрља на мрежи

Да ли је будућност будућности сигурна?

Уз растућу стопу софистицираних напада, зелена икона катанца за ХТТПС није довољна. Веб функционира каотично и компликовано. У међувремену, аспекти који се односе на безбедност и рупе непрестано се развијају. Означавање веб локација ХТТП протокола као 'небезбедно' могло би потиснути друге произвођаче веб локација да примене боље мере безбедности и шифровања.

Као корисник, тога бисте требали бити свјесни и обратити пажњу на то док прегледавате веб. На крају крајева, ваша је одговорност да предузмете довољно мјера да заштитите своју приватност и заштитите свој систем. Тако да ће вам требати више од прегледача и антивирусног програма да бисте остали сигурни на дивљом дивљем вебу.

Следеће: Тражите претраживаче који су изграђени са начином приватности првог понашања? Кликните на доњу везу да бисте сазнали више о Фирефок Фоцус и ДуцкДуцкГо мобилним прегледачима.