banner

Не тако давно, већина индијанских урбаних домова била је осветљена само лампама са жарном нити. Ова љубавна прича постала је озбиљна до те мере да су ове сијалице добиле камене у већини прича о духовима, сећате се необично познате линије „усамљена сијалица која виси са плафона“. Шалу на страну, добра вест је да се прича променила и променила на боље. Прешли смо дуг пут од жуте нијансе жаруља до модерних година, ЦФЛ и ЛЕД светла.

Штавише, заједно са ситуацијама осветљења, наелектрисања електричне енергије такође су доживела промене. Иако је метар ишао у завој због велике потрошње електричне енергије, ситуација је потпуно другачија код ЦФЛ и ЛЕД светла.

Сигурно је да многи од нас знају једноставну науку која стоји иза ИЛ-а, па зашто онда не ускочите у исто поглавље и за ЦФЛ и ЛЕД лампе?

Компактна флуоресцентна светлост (ЦФЛ)

Компактна флуоресцентна светлост или ЦФЛ је енергетски ефикасна замена њеног рођака са жарном нити. ЦФЛ светла су обликована у облику цеви које садрже мешавину аргона и малу количину паре живе заједно са флуоресцентним премазом на цевима.Компактни електрични баласт уграђен је у базу лампе. Електрична енергија се преноси кроз стаклене цеви да би побуђивала молекуле гаса што заузврат производи ултраљубичасту светлост. Ова светлост након реакције са флуоресцентним премазом производи потребну белу светлост.

полароид инстант камера вс фујифилм инстак
Како је јачина светлости директно пропорционална површини фосфора, лампе веће снаге су углавном веће са више обртаја стаклених цеви са фосфором.

Ефикасност ЦФЛ-а

Иако је почетна цена куповине ЦФЛ већа од просечне сијалице, потрошња енергије је за око 70% мања.

Свјетлосна ефикасност типичног ЦФЛ-а је 50-70 лумена по вату (лм / В) у односу на 10-17 лм / В њеног старијег рођака.

Већа светлосна ефикасност значи да ЦФЛ скоро троши далеко мање енергије, готово једну седму мање. Такође, у идеалној ситуацији (добар радни напон и нема производних недостатака), рок трајања ЦФЛ сијалице је много дужи од ИЛ, иако се може смањити ако се више пута укључује / искључује.

Дакле, ако контролишете импулс да бисте угасили светло на сваких 5 минута (знам да старе навике тешко умиру), то може да игра велику улогу у продужењу његовог живота.

Нађите неколико кратких савета од Енерги Стар-а о томе како да извучете највише из својих ЦФЛ-ова.

ЦФЛ-ови почињу да се смањују како остаре због пропадања светлости, али промена је толико постепена да људско око не примети то, много касније. Каже се да ЦФЛ производи приближно 80% мање светлости у својим напредним годинама.

мора имати Виндовс 10 апликација

Утицај ЦФЛ сијалица на животну средину

Иако се ЦФЛ убацује како би се смањила количина емисије ЦО2 (мање топлоте у односу на ИЛ), није ружичасто како звучи. ЦФЛ лампе садрже малу количину токсичне живе у стакленим епруветама, тако да ћете можда можда добро помислити пре него што је бацате директно у канту за смеће. Постоје неке смернице које се морају поштивати у неким земљама о одлагању и рециклажи ових лампи.

Светлећа диода (ЛЕД)

Када је реч о производњи светлости, ЛЕД (или светлећа диода) имају мало другачији приступ. Овде нема мантре паре или жице, ЛЕД лампе углавном садрже гомилу ситних ЛЕД-ова која заједнички одашиљу светлост.

ЛЕД се осветљавају искључиво кретањем електрона у полуводичком материјалу. Полупроводнички материјал или диода чине позитивно наелектрисане и негативно наелектрисане компоненте. Позитивна компонента садржи бројне отворе за електроне који су познати као рупе док негативна компонента садржи слободне електроне.

Када се пренесе електрична енергија, побуђени електрони прелазе у позитивне рупе и у том процесу емитују светлост. Колико год једноставно звучало, предност ЛЕД-ова лежи у чињеници да емитује видљиво плаво светло.

Ово плаво светло се може комбиновати са комбинацијом црвеног или зеленог фосфора да би се добила права светлост боје.

У почетку су ЛЕД-ови имали проблема са својом светлошћу, али с појавом савремених ЛЕД сијалица које су такодје прилично умањиле. Сада имамо ЛЕД лампе које могу да дају исту снагу као 60-ватна жаруља са жарном нити.

Ефикасност ЛЕД диода

Када је у питању енергетски ефикасно, бар за сада ништа не може победити ове лампе (добро, знате драматичну брзину науке и технологије). Тамо где ИЛ и ЦФЛ губе на енергији у погледу топлоте, ЛЕД диоде емитују драматично мању количину топлоте и врло су ефикасне. А ако причамо о бројевима - то је отприлике 80% ефикасније од ИЛ-а и 15% од ЦФЛ-а.

Утицај ЛЕД лампи на животну средину

Што се тиче матичне земље, каже се да је чак и ЛЕД производња светлу околине. Неколико студија показује да чак и једна појединачна лампица много доприноси драстичном смањењу емисије гасова стаклене баште.

Али што се тиче одлагања, алуминиј који се користи у ЛЕД-има показује се опаснијим када се одбаци. Надамо се да ће се ефикасним рециклирањем алуминијума у ​​будућности овај проблем ускоро ублажити.

За кога треба ићи?

Иако су основни трошкови куповине ЛЕД сијалица високи, није ракетна наука да се закључи која је дугорочно практичнија. Будућност ЛЕД-а сматра се тако „ружичастом и светлом“ да је мало компанија престало да пушта ЦФЛ лампе, док су друге зауставиле истраживање и развој.

историја ажурирања апликације за Андроид
Ако погледате поред огромног ценовног јаза - Пхилипс ЛЕД од 15 В по цени од ИНР 785 (11,53 УСД) док се слична снага Пхилипс ЦФЛ може набавити по ИНР 209 (3,07 УСД) - дугорочно гледано, ЛЕД диоде могу да се покаже као прилично ефикасне на рачуну за струју. Тамо где сам раније плаћао око 1700 ИНР, прелазак на ЛЕД смањио га је на око 1300 ИНР у укупној употреби.

Надаље, ЛЕД диоде су трајније од ЦФЛ-а и имају дужи рок трајања. Процењено је да просечна ЛЕД лампица потроши ЦФЛ сијалицу скоро у омјеру 4: 1. Дакле, то не значи само мању емисију стаклене баште, већ и бољу земљу (мање депоније). Осим тога, робусна природа ЛЕД-ова чини их најдражим међу масама.

Па, јеси ли већ скочио?

Такође прочитајте:Соларна енергија је сјајна, али да ли је практична?