banner

Ако постоји једна ствар коју би волели љубитељи музике, то је бољи квалитет звука. Квалитетан и природан звук без дисторзије. Нажалост, будући да живимо у овом такозваном дигиталном свету, морамо се бавити стварима попут „електричних сметњи“ и сличних. Који поставља питање - да ли би неко заиста требао размотрити куповину звучне картице за ПЦ?

Аудио искуство на рачунару

Подразумева се да разговор о аудио искуству на ПЦ рачунарима није толико узбудљив као разговор о графичким картама Титан Кс са СЛИ и подешавањем 3 монитора са 4К дисплејем, али истина је да је аудио искуство велики део свих медија у којима уживате на рачунару. Не ради се само о аудиофилима или љубитељима игара, сви воле да слушају музику и нема смисла да се поседују за просечним искуством.

Разумевање ПЦ Буилдс-а

ПЦ није баш идеално место за додавање било каквог хардвера за побољшање звука. Зашто питаш? Па, као што сам већ напоменуо, ми морамо да подносимо електричне сметње свих врста у нашем дигиталном животу и да постоји доста таквих проблема унутар рачунара.

Имате неколико различитих компоненти унутар рачунара који су повезани на извор напајања, попут матичне плоче, чврстих дискова, па чак и ваших графичких картица (ако их имате). Свака од ових компоненти сигурно ће тада на неки начин произвести електричне сметње.Електричне сметње су ваш непријатељ

Ова сметња ће испливати у део у који додајете звучну картицу и манифестће се као нека врста шиштања или изобличења неке врсте. То не значи да рачунарска индустрија није постигла никакав напредак у том погледу. У ствари, интегрисани звук је постигао много бољи последњих година од раних дана. Али, није много овог напретка помогло у јасном појачавању звука и без, знате, сметњи!

Постоји ли решење?

Па, проблем овог проблематичног проблема је заиста прилично једноставан. Пошто не можете да идете у интерну - идите на екстерни. Ахем. У реду, пре него што добијете било какву идеју, допустите ми да појасним да имамо сјајну аудио опрему која се споља споља. Да, говорим о ДАЦ-овима и појачалома.

Али, пре него што кренемо даље, веће је питање - да ли ви стварно треба ти један?

Знајте своје потребе

Прво и најважније, ови спољни комади сјајног хардвера добро се слажу само са врхунским звуком који већ имате. Дакле, прво погледајте шта тренутно користите. Просечне слушалице од 50 долара или сјајне лименке од 200 долара због којих су ваши пријатељи одмах љубоморни? Ако је ваш одговор први, престаните са читањем сада. Ако је ово последње, читајте даље.

Копање дубље

Дакле, шта су тачно ДАЦ-ови? Залажу се за дигитално-аналогне претвараче, а оно што они раде заправо је прилично цоол. То преводи дигитални сигнал који рачунари могу разумети (комбинација 0 и 1) у сигнал који ми људи природно можемо да разумемо - звучне таласе.

Да, то је исти процес који се дешава и на рачунару, али пошто постоје (погодили сте) електричне сметње, звук је много лепши док користите ДАЦ. Поред тога, већина ДАЦ-ова долази са лепо упакованим кутијама у којима се налази и појачало које може фино подесити излаз за разлику од интерне аудио компоненте.

тектмате вс сублиме

Звук ће бити посебно импресиван ако их можете упарити са слушалицама које имају велику импедансу. Прича је иста и са појачалом, главна функција је да појачају звучни сигнал и дају чистији излаз, а истовремено претварају дигитални сигнал у аналогни.

Звучне картице су такође сличне у функцији и имају уграђено појачало, осим ако се не ради о картици врхунског квалитета производње која се мора користити у студијима у комбинацији са другим напредним степеном преноса који генерални корисници попут вас и мене не поседују ' ни не бринем.

Уради сам пројекат: Ако желите да свој рачунар претворите у Хи-Фи аудио платформу, то је све што требате да прочитате.

Да ли су исти?

Знам, знам - велико питање у вашем уму мора бити зашто задржати 3 одвојена имена за исту врсту хардвера? Па, велика је разлика у томе што звучне картице раде у комбинацији са софтвером који је дизајниран посебно за његов хардвер. Поред тога, они обично имају више И / О портова што је ствар аудиофилова мокрих снова. И каблова нема јер је то унутрашњи комад хардвера, али то такође значи да се враћамо истом проблему од кога смо желели да останемо подаље - Електричне сметње!

Почуј ме

Укратко, схватили смо да спољни појачивачи и ДАЦ-ови избегавају проблеме са унутрашњом звучном картицом и прилично су добри у ономе за што тврде да раде. Штавише, добар део њих чак и не треба возаче, то је једноставно плуг-анд-плаи опрема.

Да ли се суочавате са или не искривљавањем матичне плоче током играња игара или уживања у најновијим песмама на Аппле Мусиц или Тидал или Спотифи, само ви можете рећи. И тек тада можете донети непристраснију одлуку. Али ако се озбиљно бавите својим звуком, покушајте са ДАЦ-овима и Амповима.