banner

Неизмјерно, Екцел за иОС на иПад-у блиједи у поређењу са својим пуноправним рачунаром за радну површину. Још увек није могуће да мобилне апликације пале све пиштоље - још увек. Међутим, постоје начини да се целокупно искуство учини што ближим на свим уређајима, а коришћење Блуетоотх или паметне тастатуре са иПадом је најбољи пример.

Поред стицања више некретнина на екрану за рад, тастатура такође нуди приступ основним пречицама за навигацију и форматирање који на иПаду могу заиста да направе разлику. Комбинујте их са екраном осетљивим на додир, и неће вам требати дуго да претпоставите Екцел за иПад у праву животињску звер.

Па шта су они? Хајде да их проверимо.Белешка: На вашој Блуетоотх тастатури намењеној Виндовс уређајима користите тастер за Виндовс логотип на месту Цомманд и АЛТ на месту тастера Оптион за пречице.
Такође на Гуидинг Тецх

Комплетна листа тастера за пречице за навигацију за Екцел

Опширније

Навигацијске пречице

Помицање између ћелија

Одабиром ћелија додиривањем екрана често можете погодити или промашити, посебно када је реч о добро упакованој прорачунској табели. Надаље, шансе да изведете погрешну гесту и забрљате ствари могу се осећати још више несметано.

Решење - тастери са стрелицама на тастатури. Једноставно користите тастере са стрелицама лево, десно, горе и доле да бисте лако кретали по табели.

Белешка: Ако желите да уредите ћелију која у себи садржи текст или бројеве, морате да покренете курсор тако што ћете прво двапут додирнути ћелију. У супротном ћете завршити преписивање свега унутар њега.

Скочите између више ћелија

Шта ако постоји више слободних ћелија између ћелија у које желите да се преселите? Није забавно искуство више пута притиснути стрелице да бисте стигли тамо.

Уместо тога, држите тастер Цомманд (⌘) заједно са одговарајућим смерним тастером да бисте одмах прешли на следећу заузету ћелију.

Померите се десно по једној ћелији

Кад се желите фокусирати на само ред истовремено, можете користити и тастер Таб да бисте се кретали по једној ћелији удесно.

Иако можете да користите и тастер стрелице десно да бисте постигли исту сврху, тастер Таб је бољи у одржавању протока.

Спусти се по једну ћелију испод

Након што завршите са ћелијом, притисните тастер Ретурн да бисте се спустили до ње.

Можете извршити и ову пречицу да бисте се одмах вратили на почетак следећег реда, што је прилично корисно када сте прешли прилично раздаљину помоћу тастера Таб.

Изаберите Опсег ћелија

Ситне ћелије могу представљати велики проблем када је у питању одабир више ставки или за спајање, испуњавање или извршавање било којег другог задатка.

Уместо да губите време гестима додира, држите тастер Схифт и користите тастере са стрелицама да бисте одабрали више ћелија у одговарајућем правцу.

Помицање унутар ћелијског текста

иОС је и даље прилично слаб када је у питању померање курсора око њега - додиром, а трошите драгоцене секунде чак и да га преместите.

Уместо тога, лева стрелица и стрелица удесно су увек ту да вам помогну да лакше кренете у посао.

Још боље, курсор можете брже померати помоћу пречица Оптион + Лефт Арров или Оптион + Ригхт Арров.

Ако једна ћелија има листу више ставки, Екцел за иОС омогућава вам да померате курсор на почетак ћелије (Цомманд + стрелица нагоре), на крај ћелије (Цомманд + стрелица надоле), на почетак линију (Цомманд + лева стрелица) или крај тренутне линије (Цомманд + стрелица надесно) користећи тастатуру прилично лако.

Белешка: Типке са стрелицама могу померити курсор само ако користите опцију Уређивање (или када двапут додирнете) на ћелији.

Уметни прекид линија

Прекиди линија неспретно се изводе помоћу екрана осетљивог на додир, али са тастатуром, то постаје супер једноставно. Притисните Оптион + Ретурн да креирате прекид линије пратећи положај курсора.

Ако имате кратке одломке раздвојене прекидима линија унутар ћелија, можете користити и опцију + стрелица горе и опција + стрелица надоле да се брзо помичете горе и доле по одломку.

Такође на Гуидинг Тецх

3 савета за уштеду времена који ће бити продуктивнији у Екцелу за Мац

Опширније

Форматирање пречица

Копирајте у међуспремник

Потребно је копирати садржај у ћелију? Притисните Цомманд + Ц уместо да то учините одмах. Требали бисте видети испрекидани обрис који означава да сте успешно копирали ћелију у међуспремник.

Такође можете да притиснете Цомманд + Кс да исечете садржај и копирате их у међуспремник једним потезом.

Налепите

Када требате да залепите све што се налази у вашем међуспремнику, само одаберите ћелију, а затим притисните Цомманд + В.

Истакните речи

Било да се ради о резању, копирању или уређивању, пронаћи ћете то као ноћну мору када је у питању истицање делова текста унутар ћелија. Колико пута сте одабрали погрешну реч, или још горе, да се уместо тога догодило нешто чудно?

Уместо да користите додир, пречице Схифт + Десна стрелица и Схифт + Лева стрелица требало би да вам помогну да избегнете веће главобоље.

Поништи грешке

Сви правимо грешке. Срећом, имате пречицу Цомманд + З да бисте их тренутно поништили.

Екцел за иОС је такође одличан за памћење више прошлих акција, тако да можете непрестано примењивати пречицу да бисте се више пута враћали уназад.

Редо Иоур Ундос

Превише сте отишли ​​са унос-ом? Притисните Цомманд + И да бисте их поново направили.

Примени подебљани текст

Истакнуће одређених ћелија може пружити сјај било којој табели. Да бисте подебљали текст у својим ћелијама - на пример, на пример заглавља колона - користите Цомманд + Б.

Италицизирати текст

Дрзак текст је у реду. Али ако желите да будете суптилнији, притисните Цомманд + И да бисте уместо курзива написали речи унутар ћелија.

иди у галерију фотографија

Подвлачи речи

Подвлачење представља још један начин да се истакну кључне ћелије. Притисните Цомманд + У да то урадите.

Савет: Такође можете подебљати, курзирати или подвлачити изабране речи помоћу ћелије.
Такође на Гуидинг Тецх

#продуктивност

Кликните овде да бисте видели страницу са чланцима о продуктивности

Укротите прорачунску таблицу као професионалац

Додуше, Екцел за иОС подржава врло мало пречица које су прилично основне у погледу функционалности. Међутим, они могу заиста да направе огромну разлику у продуктивности, јер више не морате да обављате свакодневне задатке користећи гестове додира.

Надајмо се да ће Мицрософт додати подршку за више пречица у будућности, посебно за неке сложеније задатке. Али за сада би требали започети они који су споменути раније.