banner

ИСО датотека, која је позната и као слика диска, има. исо филе ектенсион. Садржи копију целокупног ЦД / ДВД-а са којег је извађен. То значи да када снимите ИСО датотеку на празан диск, добићете исте датотеке, фасцикле и својства као и оригинални диск.

ИСО датотеке се користе за дистрибуцију слика на диску. На пример, исо датотеке за оперативне системе као што је Убунту (Линук дистро) могу се преузети с мреже и затим снимити на ЦД да би се створио систем за покретање диска за покретање система.

Овај туториал ће говорити о три ствари: -

  1. Извлачење исо датотеке са ЦД-а или ДВД-а.
  2. Снимање исо слике на диск.
  3. Монтажа исо слике као виртуелног погона.

Како извадити ИСО датотеке са диска

Вађење изо датотека са ЦД-а и њихово чување може бити корисно. Претпоставимо да размишљате о резервној копији инсталационог диска за Виндовс. Наравно да бисте могли направити сигурносну копију података помоћу функције сигурносне копије и враћања у систем Виндовс. Али можда би било корисно направити личну копију инсталационог ДВД-а за Виндовс како бисте је могли користити у случају да изгубите оригинални диск.

Да бисте направили сигурносну копију ДВД-а, не можете једноставно копирати и залепити податке унутар њега. Морате створити ИСО слику диска тако да он копира све податке, тј. Датотеке, мапе и својства диска.Да бисте извукли ИСО датотеку са било којег ЦД-а или ДВД-а, можете користити бесплатни и веома мали услужни програм (величине 14 КБ) познат као ЛЦ ИСО Цреатор. Преузмите зип датотеку и издвојите је било где на рачунару. Сада отворите ЛЦИСОЦреатор.еке двоструким кликом на њега (нема потребе за инсталирањем овог програма).

Изаберите диск за који желите да креирате ИСО слику из падајућег менија и кликните на дугме 'Цреате ИСО'. Изаберите локацију на рачунару на којој желите да сачувате слику и кликните сачувај. Проћи ће неко време да конвертујете диск у слику, зависно од величине диска.

Како снимити ИСО слику на диск

Сада долази снимање исо слике на ЦД или ДВД. У ту сврху постоји низ алата за снимање слика. Користићемо популарни модел - Имгбурн.

како се хттпс разликује од хттп

1. Преузмите и инсталирајте Имгбурн на свој рачунар. Отворите апликацију.

2. Кликните на „Врите имаге филе то диск“.

3. Сада изаберите ИСО датотеку кликом на икону мапе која је дата под 'Извор'. Након одабира исправног одредишног погона, брзине писања и броја копија кликните на сликовну датотеку на икону диска (погледајте снимку екрана доле) да бисте започели поступак нарезивања диска. Проверите опцију верификације ако желите да потврдите диск након снимања.

кмплаиер аудио синц

Ако користите диск за уписивање и он већ садржи неке податке, упозорит ће вас да обришете своје податке прије покретања поступка снимања.

Након потврде, Имгбурн ће започети снимање ИСО слике датотеке на диск. Статус можете видети на прозору.

По завршетку избациће лежиште диска. Поново убаците диск и он ће почети са провером података на диску. Проћи ће неко време у зависности од величине ЦД / ДВД-а да би се проверили подаци.

По завршетку појавиће се мали скочни прозор са звучним упозорењем које то потврђује.

Како монтирати ИСО слику

Монтажа исо слике једноставно значи стварање виртуелног ЦД / ДВД РОМ уређаја којем Виндовс може приступити баш као и физичком ЦД / ДВД уређају. По потреби можете користити овај диск као да бисте користили диск, а да не бисте захтевали стварни диск.

Постоји бесплатни алат познат као Даемон тоолс Лите који овај задатак ради прилично ефикасно.

Преузмите и инсталирајте овај алат на рачунар. Отворите га двоструким кликом на икону.

Сада прво морате креирати виртуелни погон. За то кликните десним кликом на доњи празан простор и одаберите 'Додај СЦСИ Виртуал Дриве'.

Виртуелна диск јединица биће креирана као Девице 0: (Г :) Нема медија (погледајте слику испод). Сада кликните на дугме 'Параметри уређаја' као што је приказано на слици испод.

У региону ДВД-а кликните на падајуће и изаберите 1. Такође можете да одаберете било које слово погона са падајућег менија. Након одабира слова диска и регије ДВД-а, притисните ОК.

Сада десном типком миша кликните на виртуални диск који сте створили у претходном кораку и одаберите 'Моунт'.

ипхоне 3д тоуцх могућности

Сада изаберите датотеку слике диска (ИСО датотека) из програма Виндовс Екплорер и кликните на „Отвори“.

Сад идите на Мој рачунар. Видећете да је ИСО слика монтирана као погон. Можете да кликнете на овај диск да бисте га покренули као ЦД / ДВД.

Тако можете да креирате, записујете и монтирате ИСО датотеке на рачунар. Постоји неколико других бесплатних алата за обављање ових задатака.

Желели бисмо да вам се јавимо ако знате било који други ефикасан алат или било који други савет и трик у вези са ИСО имиџом.