banner

Још се сећам дана када сам се први пут покренуо и убацио прилагођени РОМ на свом Самсунг Галаки Галаки С. Био сам на факултету и тада сам почео да радим са Андроидом. Док сам бљескао уређај наишао сам на многе нове речи и акроними везане за Андроид екосистем, о којима тада нисам имао појма. Током година упознавао сам се са уобичајеним Андроид жаргонима док сам писао о томе, учествовао на форумима и читао о стварима.

Овај чланак је за све нове Андроид кориснике који желе нешто додатно од својих телефона - искористити га, пребацити га и истражити њихове границе. Знајући који су ови термини корисни, јер ће их вероватно већина Андроид садржаја користити у том облику. То ће вам помоћи да боље разумете ствари следећи пут када будете пратили чланак који говори о трептајућим РОМ-овима.

Дакле, ево неких Андроид жаргона о којима бисте требали знати.

АДБ

АДБ, скраћеница за „Андроид исправљање моста“, у основи је алат командне линије који се користи за комуникацију са Андроид уређајем. Једном када повежете Андроид уређај путем УСБ кабла и инсталирате АДБ, помоћу команди АДБ можете извршити одређене операције на Андроид-у.

За нормалног крајњег корисника АДБ се углавном користи док трепери или укоријењује уређај. Такође се може користити за пребацивање (пренос) било које датотеке са рачунара на Андроид као матични корисник.

АОСП

Андроид Опен Соурце пројекат, такође познат као АОСП, у основи је Гоогле-ов оперативни систем Андроид у свом најчишћем облику. Ово су РОМ-ови који су изграђени из Андроид отвореног кода. Произвођачи попут Самсунг-а и ХТЦ-а преузимају овај изворни код и затим га модификују како би створили РОМ-ове попут Сенсе-а и ТоуцхВиз-а који користимо на њиховим телефонима.

гоогле дасхбоард имеи

АОСП РОМ-ови су величине око 200 до 300 МБ, у поређењу са Самсунг-ом и ХТЦ РОМ-овима, који могу да пуцају и до неколико ГБ. Иако би могао убрзати ваш уређај смањивањем читаве софтверске опреме, могли бисте изгубити много цоол ствари за које су произвођачи дизајнирали уређај.

Боотлоадер

Ради једноставнијег разумевања, програм за покретање система за покретање система може да се упореди са БИОС-ом који имамо на рачунару. Када укључите свој Андроид телефон, прво се учитава. Након тога може учитати или опоравак или кернел у зависности од могућности покретања. Тада се напокон учита РОМ (оперативни систем) за нормално покретање.

Фабрички затворен уређај долази са закључаним уређајем за покретање система који покреће службени фирмвер на уређају и дигитално га потписује произвођач. Ако желите да покренете прилагођене РОМ-ове, прво морате да откључате програм за покретање система. Међутим, откључавање утоваривача подиже гаранцију за већину уређаја.

Далвик

Док трепери РОМ-ове, вероватно сте наишли на корак који тражи да очистите Далвик цацхе. Да бисмо разумели шта тачно радите у овом тренутку, прво морамо разумети шта је Далвик.

Далвик је виртуелна машина базирана на Јави која је основа за покретање ваших програма. Као што АПК апликације покрећу апликације на вашем Андроид-у, Далвик покреће код написан на Јави. Да поједноставимо ствари, Далвик је мобилна Јава виртуелна машина која покреће Јава код тако да може функционисати на вашем Андроид уређају.

Далвик кеш меморија је само кеш меморија која се одржава током извршавања Јава кода. Увек је препоручљиво да се решите ове предмеморије како бисте избегли нејасноће током компилирања кода након што треперете нови РОМ.

Деодек

Деодексени РОМ-ови имају све АПК и ОС датотеке састављене и распоређене под једним кишобраном званим цласс.дек. Ово осигурава да сав код долази у једном пакету. Како је сав код доступан на једном месту, модификација ових РОМ-а је врло једноставна. Дакле, Деодеку фаворизују скоро сви прилагођени програмери РОМ-а вани.

Међутим, свему овом коду је потребно више времена за састављање сваки пут када се мора извршити за Далвик ВМ.

ГАППС

У већини случајева када флешујете прилагођени РОМ, програмери од вас траже да флешујете ГАППС датотеку након што треперете РОМ датотеку. ГАППС датотека садржи све Гоогле апликације, укључујући тржиште које би било инсталирано као системска апликација да би уређај могао да функционише.

Телефон ће се моћи покренути без Гоогле Аппс-а, ​​али неће бити услуге Маркет, ГПС праћења или чак синхронизације рачуна и података.

Свака верзија Андроида има другачију ГАППС датотеку, тако да оно што флешујете пружају програмери. Ако их желите преузети ручно, најбољи начин би било коришћење апликације Гаппс Манагер.

Андроид 365 календар Андроид

Кернел

Кернел није нешто што имају само Андроид уређаји. У основи, то је темељни слој између машине и оперативног система. Било да је то Виндовс, Мац или иОС, сваки од њих има кернел.

Андроид паметни телефони користе Линук Кернел. Сваки пут када софтвер мора комуницирати са хардвером, ствари морају проћи кроз Кернел. Од промене гласноће на телефону, до упућивања телефонских позива и добијања мобилне телефоније, све се комуницира помоћу Кернел-а.

Различити РОМ-ови раде на различитим језграма овисно о њиховој архитектури. Ове језгре управљају хардвером софтвера. Најбољи пример који овде треба дати је подршка за ОТГ. Иако можете да прикључите ОТГ на било који Андроид уређај, он ће се открити само ако Кернел подржава ту функцију. Због тога је мало телефона који подржавају ОТГ, док други морају да користе прилагођени кернел да би добили ту функцију.

Одек

Постоји много техничких начина да се то објасни, али како је овај чланак намењен почетницима, најлакши начин за описивање датотека Одек-а је да су оне претходно састављене. дек датотеке. Ове датотеке су оптимизоване и може их директно покренути Далвикова виртуелна машина.

Одек РОМ-ови су оптимизовани и тако заузимају мање времена за покретање. Веома је тешко изменити ове датотеке јер су оне већ састављене.

Закључак

То су били неки од важних појмова на које бисте могли наићи током истраживања форума о трептању и укорењивању вашег уређаја. Надамо се да ће вам ово помоћи да се увјерите у дев језик када је у питању Андроид. Ако наиђете на неке друге термине који нису наведени у чланку, слободно затражите објашњење у коментарима испод.