banner

Имати штампач код куће прилично је згодно у случају да вам икад буде потребно брзо исписати физичку копију документа ван. Иако неки од нас заправо немају штампач, у неким случајевима то може бити корисно.

Можда вам треба исписати улазницу или карту за догађај. Ово су случајеви када би вам штампач могао бити од користи. Међутим, да ли бисте икад замислили да ваш штампач можда угрожава вашу приватност?

Не говорим о губитку документа са вашим личним подацима и ако га неко користи како би вас пронашао. Чини се да ласерски штампачи у боји штампају образац за праћење на сваком документу који исписујете!

тхумб тастатура бесплатно

Пратите сазнајте више у наставку.Образац за праћење ласерског штампача у боји

ЕФФ је назначио да информације које су прикупили сугерирају да сви недавно произведени ласерски штампачи у боји вјероватно исписују неку врсту форензичког кода за праћење.

Позадина

Све до 2004. године ПЦ Ворлд извештавали о произвођачима штампача који својим штампачима кодирају обрасце за праћење на документима.

У овом чланку ПЦ Ворлд-а, Пат Цреан, који је у то време био виши истраживачки сарадник у Ксероку, указао је да је Ксерок први пут развио технологију пре више од 20 година како би се помогао у страху да се лажни штампачи могу користити за фалсификовање рачуна.

Лорелеи Пагано, која је у време чланка о ПЦ Ворлд била специјалиста за фалсификовање америчке тајне службе, изјавила је да је америчка влада те податке користила само у случајевима везаним за фалсификовање. Пагано је изјавио да се из ових образаца праћења информације добијају само у случају кривичних ствари.

Ксерок је компанија фокусирана на начин на који свет комуницира, повезује и делује. Познате су по својим технологијама штампања.

Обрасци за праћење

Права опасност праћења образаца је могућност њихове злоупотребе. Они би се могли користити за нарушавање приватности невиних грађана. Владе би могле да користе ову технологију да би незаконито прикупиле информације о грађанину.

ЕФФ је рекао да њихове информације сугеришу да сви недавно произведени ласерски штампачи у боји вероватно штампају неку врсту форензичког кода за праћење.

Ако имате ласерски штампач у боји, требало би претпоставити да штампа неки облик узорка праћења на документима.

ЕФФ даје листу познатих штампача који производе форензичке узорке праћења. Имајте на уму да је овај списак више није ажурирано. ЕФФ такође наводи да нису упознати ни са једном другом врстом штампарске технологије која намерно производи узорке праћења.

Један од познатијих образаца за праћење форензике је серија тачака које производе Ксерок ДоцуЦолор штампачи. Овај образац можете видети испод. Имајте на уму да је ова слика коју пружа ЕФФ побољшана како би тачке праћења биле видљивије.

Чини се да је сличан образац тачака коришћен да помогне ФБИ-овој истрази случаја који укључује документ који је процурио из Националне агенције за безбедност (НСА) у САД. Подаци добијени од тачака можда су кориштени за проналажење извора извора процури до појединца по имену Реалити Виннер Виннер.

Овај случај је од посебног значаја јер је изнети документ НСА садржавао информације које се односе на наводне руске хакере који су циљали на политичке изборе у Сједињеним Државама 2016. године.

Последње мисли

Иако је горе споменути случај ФБИ-а криминалистичка истрага, питање праћења тачака и даље је забрињавајуће. Чини се да не постоје закони који регулишу употребу начина коришћења форензичких праћења.

Владе би могле да користе ову технологију да би пронашли особе које можда преносе политичке поруке које им се не свиђају. На тај начин би се олакшало ћутање особа које им се супротстављају. Остале осетљиве личне информације такође се могу добити без одговарајућег правног поступка.

Иако се то тиче, наша колективна пажња скреће пажњу да морамо бити пажљивији у поступању са личним документима.